FAQ

Wie is Rook Stop Buddy?

Maarten Groen - Rook Stop Buddy
Maarten Groen

Hoi! Mijn naam is Maarten Groen, Rook Stop Buddy.
Eens vroeg een zorgmanager aan mij: “Maarten, hoe zie jij jezelf over vijf jaar?”
Mijn antwoord: “Dan wil ik wel een goede vader zijn…”

Ik heb meer dan 20 jaar werkervaring in de gezondheidszorg, waarvan acht jaar in de verslavingszorg.
Tot 2010 werkte ik als doktersassistent bij de Koninklijke Luchtmacht. In dat jaar heb ik de keuze gemaakt om mijn aandacht te richten op de opvoeding van onze kinderen. Ik werkte dichter bij huis. In de verpleging op de revalidatieafdeling kwam ik voor het eerst direct in aanraking met verslavingsproblematiek. Ik maakte de overstap naar de verslavingszorg.

Door het werk in de kliniek voor detox en diagnostiek zag ik mensen die worstelden met een verslaving aan verschillende soorten middelen. Daardoor realiseerde ik mij dat ik ook last had van een verslaving. Ik was afhankelijk van tabak. Het duurde nog een tijd voordat het tot mij doordrong welke schadelijke gevolgen mijn tabaksverslaving had voor mijn directe omgeving en mijzelf. De gezondheidsklachten van onze jongste zoon gaven de doorslag om te stoppen met roken.

Tot het moment van mijn laatste sigaret was ik ervan overtuigd dat stoppen met roken het moeilijkste is dat rokers kunnen doen. Het viel me allemaal enorm mee.
Deze ervaring wil ik delen en daarom heb ik Rook Stop Buddy bedacht.
Ik heb ruim vier jaar onderzoek gedaan naar antwoorden op vragen zoals waarom we het nog steeds normaal vinden dat onze kinderen beginnen met roken. Hoe het komt dat we accepteren dat er een miljardenindustrie bestaat die geen enkele waarde toevoegt aan onze maatschappij. En waarom het lijkt dat stoppen met roken zo moeilijk wordt gemaakt.

Rook Stop Buddy is géén app, het is ook géén methode of een cursus maar een echt mens. Een mens met een naam en een gezicht. Een mens met levens- en werkervaring op het gebied van tabaksverslaving.

Waarom Rook Stop Buddy?

Van ex- rokers hoor ik nog veel te vaak de vraag: “Maarten, hoe hou ik het gestopt zijn vol?”
Het probleem is dat veel (s)toppers nog steeds denken als een roker.
Ik heb ooit een longarts, zelf een ex- roker, horen zeggen dat “Wanneer ik te horen krijg dat ik nog maar kort te leven heb dan zou ik zo weer een sigaret opsteken.”
Een niet roker zou zoiets nooit zeggen.

Stoppen met roken is een eerste stap, leren denken als een niet roker een volgende om uit te komen bij jouw uiteindelijke doel: leven als een niet roker.

Wat doet Rook Stop Buddy?

Rook Stop Buddy vertelt je zijn eigen verhaal en wat hij heeft ontdekt in zijn zoektocht naar de antwoorden op zijn vragen. Zonder moeilijke woorden of dwang. Door te leren over hoe de tabaksindustrie met jouw gedachten rommelt en wat er in sigaretten wordt gestopt wordt het vanzelf niet meer lekker om te roken.

Rook Stop Buddy stuurt je iedere dag een mail met een audio van vijf minuten. Met deze audio, “In 21 dagen leven als een niet roker”, ga jij aan de slag om je gedachten te vormen naar die van een niet roker. Zodat niet roken je geen moeite kost of een kwestie van volhouden is.

21 dagen lang vijf minuten luisteren zodat je minstens een uur per dag actief bezig bent met je nieuwe gedrag.
Wist je dat je slechts 20 uur nodig hebt om iets nieuws te leren? Klik op de link om de TED- talk van Josh Kaufman te bekijken.

Hoe werkt Rook Stop Buddy?

  1. Je koopt een kaartje in de webshop op www.rookstopbuddy.nl om toegang te krijgen tot de podcast Leer Denken Als Een Niet Roker.
  2. De eerste van de maand ná de aankoop van je kaartje krijg je van Rook Stop Buddy, 21 dagen lang, een mail met een audiobestand.
  3. Luister iedere ochtend aandachtig naar de vijf minuten motivatie, de opdracht en de overpeinzing die Rook Stop Buddy met je deelt.
  4. Werk de opdracht uit in een schrift of een mooi notitieboek en besteed die dag aandacht aan de overpeinzing. Zo ben je iedere dag minstens een uur bewust aan het werk met je nieuwe gedrag. Je krijgt antwoorden op vragen zoals: “Hoe lang duurt het voordat mijn longen weer schoon zijn?” en “Waarom is het onlogisch om nicotinepleisters te plakken of kauwgom te kauwen met het spul waar je vanaf wil?”
  5. Na de 21 dagen heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van de hulplijn met Rook Stop Buddy. De toegang tot de podcast Leer Denken Als Een Niet Roker is voor onbepaalde tijd en met updates van nieuwe afleveringen.

Wanneer begint Rook Stop Buddy?

Iedere eerste van de maand gaat er een nieuwe groep van start.

Waar is Rook Stop Buddy?

De contactgegevens van Rook Stop Buddy vind je hier.